Як боротися з боржниками ОСББ

Як боротися з боржниками ОСББ

ОСББ - одна з найефективніших форм управління власним житлом та влаштування комфортного життя у ньому. Проте, існують такі значні проблеми, як заборгованість по оплатам співвласників. Часто це означає проблеми зі взаєморозрахунками з постачальниками послуг. На щастя, існують варіанти вирішення питання заборгованості.

Відмова від ЖЕКів

Наразі дедалі більше будинків у містах України відмовляються від обслуговування ЖЕКів та утворюють ОСББ. На загальних зборах співвласників квартир багатоквартирних будинків обирають правління ОСББ та узгоджують розмір щомісячної оплати на утримання будинку та прибудинкових територій. Проте, існує така проблема як боржники ОСББ та заборгованість із оплати. Так виникають борги, які до того ж зростають з кожним місяцем. Оскільки співвласники користуються послугами із догляду за прибудинковою територією та послугами із утримання будинку, то борг ОСББ перед надавачами послуг збільшується і від того страждають усі, навіть ті, хто платять своєчасно. Дарма, що тарифи ОСББ досить помірковано складені відповідно до кошторису, все ж таки виникають проблеми з оплатами членських внесків. Звісно, таку ситуацію важко назвати справедливою і виникає правомірне питання: «Як боротися з боржниками ОСББ?»

Робота з боржниками ОСББ

Насамперед, слід дещо відкоригувати саме поняття «боротьба з боржниками ОСББ» та замінити його на більш коректне «робота з боржниками ОСББ». Далі, як виразила це голова правління одного із київських ОСББ: «Ми ведемо систематичну роботу із збору платежів. Практика показала, що варто лиш припинити цю роботу, як виникають ті, у кого збільшується період заборгованості».

Коли наявна несплата ОСББ, спершу слід уточнити її причину. Буває так, що причиною неплатежу є недостатня поінформованість мешканців – люди просто не знають, за що вони мають платити, зокрема вони не знають про рішення загальних зборів. Іншою причиною несплати може бути складна фінансова ситуація тої чи іншої сім’ї. У такому випадку, коли люди тимчасово неспроможні вносити кошти до фонду утримання спільного майна, їх можна долучити до виконання тих чи інших робіт, які зараховуватимуться як їх внесок. Третя категорія співвласників, які стають боржниками ОСББ - це малозабезпечені мешканці, яким, можливо, бракує ініціативності, тому вони не в силах оформити собі соціальну допомогу. У цьому випадку ОСББ може допомогти таким людям оформити субсидію. Слід зауважити, що при утворенні ОСББ всі соціальні гарантії держави як для пільгових категорій населення, так і для малозабезпечених сімей, зберігаються. Тому, якщо співвласники, які не платять ОСББ, мають право на отримання субсидій, але особисто не звертаються до відповідних органів, тоді це стає задачею правління ОСББ. Члени правління мають вчасно зв’язатися з органами соціального захисту і надалі розрахунки мають подаватися з урахуванням субсидій. Якщо управління із соціального захисту з якихось причин не виплачує кошти, то необхідно про це інформувати вищий орган із соціального захисту, якщо і там не відповідають, слід звертатися у наступні інстанції аж до Міністерства соціальної політики України.

Та, на жаль, не сплачують належні кошти за утримання будинку та прибудинкових територій не лише люди, яким бракує інформації та ті, хто має фінансові проблеми. Часто боржниками ОСББ стають люди, фінансова ситуація яких не є складною. Якщо співвласники, які відмовляються платити за тарифами ОСББ, роблять це навмисне, ігноруючи загальні збори тощо, то у такому випадку ОСББ може подати позов до суду (детальніше про процедуру подання позову до суду читайте за посиланням). Тоді це питання буде вже вирішуватися у правовому полі. Якщо суд вирішить претензії ОСББ правомірними, то відповідну суму заборгованості такого злісного неплатника буде утримано безпосередньо із його/її заробітної плати та направлено ОСББ. Більш того таких боржників будуть затримувати на кордоні при виїзді з України.

З усього вищенаведеного робимо висновок: так проблема неплатежу ОСББ розповсюджена і є ряд причин, через яку така проблема може виникнути у будь-якому будинку будь-якого міста.

Боржників ОСББ можна розділити на чотири категорії:

  1. Люди, яким бракує інформації;
  2. Люди, які знаходяться у складній фінансовій ситуації;
  3. Малозабезпечені мешканці;
  4. Співвласники, які не вважають за потрібне платити ОСББ.

Дуже важливо пам’ятати, що частково проблему несплати ОСББ може вирішити держава наявними в неї механізмами, а саме: шляхом надання пільг та виплати субсидій, але в інтересах ОСББ забезпечити вчасне подання заяв на таку допомогу! В загальному ж випадку, як бачимо, проблему несплати вирішити можна, варто лиш виявити причину.