"Теплі кредити" для ОСББ. Переваги і ризики

"Теплі кредити" для ОСББ. Переваги і ризики

Питання енергозбереження та енергоефективності наразі є чи не найактуальнішим. Ми розглянули процедуру надання кредиту, зробили порівняння умов від банків-кредиторів та розкрили деякі нюанси програми кредитування на підвищення енергозбережності.

Ви живете в багатоповерхівці та створили ОСББ, але такого бажаного полегшення від своєї незалежності не відчуваєте. Причина – завеликі кошти доводиться витрачати на опалення. Задуха в квартирі або занадто холодно, в під’їзді протяги, вікна і двері загального користування не зачиняються... А чи можливо менше платити і краще жити? Відповідь: так. Зустріти зиму в комфорті: для гаманця і для життя абсолютно реально.

Для цього не варто перекладати відповідальність за впровадження енергоефективних технологій на владу – центральну чи місцеву. Досить усвідомити власну відповідальність і на практиці оцінити ефект від розумного споживання.

Урядова програма з енергозбереження

Наразі в Україні росте попит на урядову програму з енергозбереження з боку ОСББ. Енергоефективність ОСББ важлива для мешканців багатоквартирних будинків: попрацювавши раз, із року в рік пожинаєш плоди цієї праці. По-перше, економія бюджету сім’ї, оскільки зменшиться сума рахунку за комунальні послуги; по-друге, зниження енергоспоживання; по-третє - комфортні умови проживання та зростання вартості квартири чи будинку в цілому. Це не повний перелік тих переваг, які ви отримаєте внаслідок впровадження енергоефективних заходів у будинку.

Станом на сьогодні діє Урядова програма з енергоефективності в рамках якої державою надається населенню та ОСББ безповоротна грошова допомога. Один за одним ОСББ з усіх регіонів України стають учасникам цієї програми, і їх кількість невпинно зростає. Статистичні дані свідчать: на теперішній час 127 ОСББ/ЖБК вже отримали відшкодування від держави, впровадивши енергоефективні заходи в своїх будинках. В результаті комплексної термомодернізації багатоквартирних будинків абсолютно реально майже вдвічі зменшити рахунки в платіжках за комунальні послуги.

Енергоефективність ОСББ вигідна для власників квартир. Щоб переконатися у цьому, розглянемо конкретний приклад: київське ОСББ «Оберіг на Позняках». Це об’єднання із звичайної багатоповерхівки створило енергоефективну будівлю. Будинок знаходиться на проспекті Бажана в Києві. На відміну від того, що в усій країні відбувається здорожчення комунальних послуг, для його мешканців суми в платіжках зменшуються. Так: вартість тепла в однокімнатній квартирі площею 50,6 м2 від грудня 2016-го до грудня 2017 року скоротилася з 1240 до 966,5 гривень; середня вартість обслуговування квадратного метра — з 21,6 до 16,8. В загальному мешканці будинку на 22% менше сплачують за опалення у своїх квартирах .

Одним із шляхів впровадження енергоефективних заходів в ОСББ є «теплі кредити». Поговоримо про них більш детально.

«Теплі кредити» можуть отримати фізичні особи, а також об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Теплоізоляційні матеріали, сонячні колектори, економні лампи, лічильники тепла і води, металопластикові вікна та двері, котли – це не повний перелік того, що можна придбати за «теплі кредити». Допустимий список налічує більш ніж 20 одиниць товарів.

Розмір відшкодування залежатиме від обраного товару і від того, хто є покупцем. Для ОСББ державне відшкодування становить до 70% вартості енергозберігаючих матеріалів та обладнання. Стандартний алгоритм оформлення має такий вигляд:

  •  Необхідно обрати потрібний товар з указаного переліку і взяти у компанії-постачальника рахунок-фактуру;
  •  Надати рахунок одному з чотирьох державних банків (Ощадбанку, Укргазбанку, Приватбанку або Укрексімбанку), щоб оформити заявку на «теплий кредит». Банк зобов’язаний переконатися в благонадійності позичальників і постачальників та перевірити товар на відповідність вимогам державної програми;
  •  Після схвалення кредиту клієнту необхідно оплатити перші 10% суми, далі решта коштів перераховується банком продавцю;
  •  Продавець має доставити або встановити товар та підписати з клієнтом акт прийому-передачі;
  •  Акт прийому-передачі покупець надає банку, той робить копії і відправляє їх разом із заявкою на компенсацію в Держагентство з питань енергоефективності;
  •  Після розрахунку розміру компенсації Агентством перераховуються кошти банку, далі банк переводить їх на рахунок клієнта (на це йде кілька місяців). В результаті відбувається зменшення тіла кредиту на суму компенсації.

Важливо: оформлення «теплого кредиту» можливе лише раз на рік.

Державна програма енергозбереження, як уже було сказано, уповноважила на видачу «теплих кредитів» для енергоефективності ОСББ чотири державні банки: Приватбанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.

Теплі кредити: суть питання

Перед тим, як брати кредит, варто визначитися з банком, промоніторивши вимоги кредитування й умови кредитування всіх чотирьох банків.

Принципові вимоги в них одинакові, це:

  • дві третини співвласників квартир мають проголосувати на загальних зборах «за» отримання «теплого кредиту» для ОСББ;
  •  відсутність судових позовів до ОСББ або до голови правління ОСББ.

Далі вимоги різняться: так, для Приватбанку обовязковою умовою є наявність поточного рахунку. В іншому випадку, щоб узяти «теплий кредит» Ощадбанк вимагає і наявність поточного рахунку, і депозиту в розмірі від одного місячного платежу за кредитом. Варто розуміти, що вимоги банку це внутрішнє розпорядження самого банку, воно може змінюватися. Тому, прийнявши рішення брати «теплий кредит», варто самому поцікавитися: які вимоги кредитування, чи не змінилися вони.

Принциповими у виборі банку є умови кредитування. Станом на зараз умови кредитування Приватбанком, Ощадбанком, Укргазбанком та Укрексімбанком при наданні ОСББ «теплого кредиту», для більшої наглядності, можна подати у вигляді таблиці.

 

Приватбанк

Ощадбанк

Укргазбанк

Укрексімбанк

Строк

до 7 років

від 6 місяців до 5 років

до 120 місяців

до 3 років

Валюта

грн.

грн.

грн.

грн.

Сума

до 2 000 000 грн

до 100% вартості проекту, але не більше 42 тис грн. на одну кв. в будинку

до 10 000 000 грн

не більше 14 000 грн на одну кВ.

Порядок погашення

рівними платежами

рівними платежами

рівними платежами

рівними платежами

Ставка

до 18% річних

17%-17.5% річних

від 17,5% річних

від 17,5% річних

Забезпечення

без застави

застава майнових прав – прав вимоги вкладу (депозиту), що розміщений в Ощадбанку, в розмірі 1-го місячного платежу за кредитом

Без застави

без застави

Особливості

Отримання компенсації частини кредиту від держави – до 40% (за наявності одержувачів субсидій – до 70%)

Отримання компенсації частини кредиту від держави – до 40% (за наявності одержувачів субсидій – до 70%)

Отримання компенсації частини кредиту від держави – до 40% (за наявності одержувачів субсидій – до 70%)

Отримання компенсації частини кредиту від держави – до 40% (за наявності одержувачів субсидій – до 70%)

 

Комісія банку

відсутня

1% від суми кредиту

1,25% від суми кредиту

відсутня

 

Цікавою може бути інформація про рейтинги банків при наданні «теплих кредитів» ОСББ.

Лідером серед банків у наданні «теплих кредитів» є «Ощадбанк». У 2017 році «Ощадбанк» видав понад 63 тис. кредитів на суму майже 1,4 млрд грн.

Друге місце в цьому рейтингу посідає «Укргазбанк», де торік видано майже 17 тис. «теплих кредитів» на суму понад 528 млн грн.

«Приватбанк» та «Укрексімбанк» приєдналися до цієї програми нещодавно, тому і кількість виданих ними кредитів менша.

Проблеми з фінансуванням та ризики

Однак, в самому процесі отримання «теплих кредитів» є свої недоліки і про них варто знати. Перший і основний - це проблеми з фінансуванням «теплих кредитів». Щороку державою виділяються бюджетні кошти для програми енергоефективності, але їх не достатньо. Тому на 2018 рік банки-учасники вже мають черги із бажаючих на отримання «теплих кредитів».

Друга проблема стосується різних умов видачі «теплих кредитів» та вимог уповноважених банків до позичальника. Щоб життя ОСББ стало легшим і простішим, необхідно відмовитися від застави за «теплими кредитами», уніфікувати обов'язкові умови та вимоги банків щодо переліку обов'язкових документів, їх типових форм, строків повернення кредиту, максимальних порогів відсоткових ставок. Але це питання співпраці банків і держави, а не до позичальника.

Крім того, учасники програми з енергоефективності ОСББ не позбавлені певних ризиків, а саме: необхідно обрати сертифікований товар і постачальника, проаналізувати умови кредитування в банках і обрати найбільш прийнятні, підготувати всі документи в електронному вигляді, правильно заповнити заявку на сайті програми. Необхідно виконати кропітку підготовчу роботу, щоб у результаті отримати компенсацію.

Слід розуміти, що доведеться витратитися і на ремонт: наприклад, замінюючи вікна, треба буде поштукатурити та пофарбувати відкоси, можливо, поміняти шпалери тощо.

Та саме неприємне в оформлені «теплого кредиту» це те, що маємо справу, власне, з кредитом. Перш ніж брати кредит, люди мають зібрати початковий внесок у розмірі 10% від вартості товару. Ця умова є обов’язковою. І навіть якщо сума за кредитом буде меншою, бо держава значну частину коштів перерахує в банк на погашення тіла кредиту, та вже у перший місяць, якщо державна допомога не надійде швидко, за кредитом доведеться сплатити відсотки і комісію банку. Далі - сплачувати проценти від суми, що залишилася. Ці кошти збиратимуться з мешканців з різним рівнем доходу, а це не так просто.

Усі ризики варто знати, щоб розуміти з чим доведеться мати справу, все проаналізувати і прорахувати. З мешканцями ОСББ необхідно провести кропітку роз’яснювальну роботу з олівцем у руках: що є станом на зараз, що буде потім і скільки оце «потім» доведеться чекати і з яким фінансовим навантаженням на гаманець власників квартир. Головний важіль для переконання, це приклади тих ОСББ, які вже провели в своєму будинку модернізацію за рахунок державної програми з енергоефективності і щомісяця бачать прийнятну цифру в своїх платіжках. Це головний аргумент для отримання двох третин голосів мешканців на загальних зборах ОСББ.

Процес залучення «теплого кредиту» не простий, багато в чому залежить від авторитету серед мешканців будинку правління ОСББ і голови правління. Та, маючи мету, розуміння процесу і впевненість у своєму виборі – у вас усе вийде. То тільки під лежачий камінь вода не тече.