Застосування реєстраторів розрахункових операцій в садових товариствах

Застосування реєстраторів розрахункових операцій в садових товариствах

Застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), наприклад, касових апаратів, регулюється Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995р. № 265/95-ВР.

Згідно з ст. 3 Закону суб'єкти господарювання повинні застосовувати РРО при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівкові кошти.

Садові товариства, як правило, приймають готівкові кошти як:

  • оплату членських внесків членів садового товариства;
  • компенсацію вартості електроенергії;
  • оплату послуг (наприклад: виклик електрика).

Чи необхідно застосовувати РРО при прийманні перерахованих платежів?

Щодо оплати членських внесків, то такі платежі не є оплатою товарів чи послуг, тому можна їх приймати без застосування РРО. Це підтверджується листом ДФСУ від 27.10.2015р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15 "Щодо необхідності застосування РРО об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків", в якому зазначено: "касові операції, що не пов’язані з проведенням розрахунків при продажу товарів (наданні послуг) в розумінні Закону N 265, у тому числі сплата вступних, членських і цільових внесків, ОСББ можуть здійснювати у касах підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів з дотриманням вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року N 637, без застосування РРО". І хоча лист ДФС стосується ОСББ, цей висновок можна застосовувати для садових товариств, тому що садові товариства так само приймають вступні, членські та цільові внески.

Складніша ситуація з оплатою компенсації за електроенергію. У листі ДФСУ від 04.11.2015р. № 23517/6/99-99-22-07-03-14 "Про розгляд звернення" податківці підтвердили, що сплата членських внесків може здійснюватись без РРО, але зазначили, що "при здійсненні розрахунків за електропостачання, водопостачання та водовідведення ОСББ зобов’язане застосовувати РРО". За аналогією, садові товариства також не мають права приймати готівкою оплату за електроенергію.

Щодо оплати готівкою послуг, які надає садове товариство, то тут не виникає питань, застосовувати РРО необхідно, тому що застосування РРО при надані послуг прямо передбачено законом.

Таким чином, садовим товариствам доцільно переходити від готівкових розрахунків до безготівкових, що, зокрема, позбавить необхідності придбавати, реєструвати та застосовувати РРО, вести Книгу обліку розрахункових операцій, подавати відповідні звіти щодо застосування РРО. Зрозуміло, що перехід до безготівкових розрахунків позбавить і від ризиків, пов’язаних з накладенням штрафних санкцій за порушення, допущені під час роботи з РРО. А перелік можливих порушень - досить значний.