Як управляти багатоквартирним будинком (ОСББ) у період воєнного стану

Як управляти багатоквартирним будинком (ОСББ) у період воєнного стану

Військові дії на території України перевернули життя українців догори дригом. Чоловіки змінили вид діяльності та пішли захищати свою Батьківщину, багато жінок були вимушені покинути власні домівки, чимало українців залишилися без улюбленої справи. Але якщо ви не стоїте на обороні зі зброєю в руках, і ви не втратили роботу, ваше основне завдання - продовжувати працювати, сплачувати податки, підтримувати українську економіку та адаптуватися під нові робочі реалії. 

 

Зокрема, потрібно продовжувати управляти багатоквартирними будинками, виконувати основі функції з управління та по можливості забезпечувати надання життєво необхідних послуг для ОСББ. 

 

Наші партнери, аудиторська фірма “Аудит -Альянс”, написали статтю про управління ОСББ в умовах воєнного стану. Зокрема, юрист Вікторія Мазонко, звернула увагу на питання управління ОСББ у випадку відсутності голови ОСББ через мобілізацію, хворобу, виїзд за кордон чи з інших причин.

 

Так, пані Вікторія у своїй статті детально описує 3 можливі варіанти розв’язання цього питання, а саме:

  1. У разі відсутності голови правління управляти будинком може заступник голови правління.
  2. Звільнити голову правління та обрати нового.
  3. Змінити склад всього правління ОСББ.

 

Для кожного з варіантів є свої обмеження та особливості реалізації, про які можна дізнатися зі статті за посиланням

 

Також рекомендуємо подумати про можливість сплачувати рахунки за комунальні послуги. Все ж певна частина жителів розуміє ситуацію, хоче та може оплачувати квитанції. Але вони можуть знаходитися далеко від своїх домівок. Можливість отримати всі розрахунки онлайн в Особистому кабінеті чи в телеграм боті та одразу сплатити їх онлайн, як в програмі Мій Дім Онлайн - суттєво полегшить та пришвидшить цей процес. А інколи, саме онлайн комунікація та оплата - це єдиний спосіб.      

 

Якою б не була ситуація у вашому будинку, варто шукати найкраще рішення для вас та ваших жителів, щоб продовжувати управляти будинком, сплачувати послуги, отримувати оплати за комунальні послуги та підтримувати життєдіяльність вашої організації.

 

Слава Україні!