Монетизація субсидій: як все буде

Монетизація субсидій: як все буде

З початку 2019 року в Україні проходить кампанія з монетизації пільг та субсидій для населення. В чому полягає суть монетизації субсидії? Як саме отримуватимуть субсидіанти гроші на сплату комунальних послуг? Яку роль відіграватиме в цьому процесі комунальне підприємство? Все про монетизацію субсидій  по порядку.

 

Як працює монетизація субсидії?

Розглянемо типову ситуацію: мешканець отримав від структурного підрозділу з питань соціального захисту населення рішення про нарахування субсидії. Певний час він користувався грошовою допомогою, отримуючи платіжки із значно меншими сумами за спожиті комунальні послуги. Решту покривала держава без участі субсидіанта.

Що ж відбувається з введенням в дію рішення Кабінету Міністрів про монетизацію субсидій? Якщо субсидіант – пенсіонер, то субсидію він отримуватиме разом із пенсією у звичний для себе спосіб (у відділенні Укрпошти, на карту Ощадбанку тощо). Отримавши квитанції із повною вартістю спожитих послуг (без урахувань субсидії), він сплачує за послуги, згідно квитанцій, використавши отримані кошти за субсидію.

Якщо ж субсидіант – не пенсіонер, але є клієнтом Ощадбанку і має карту банку для виплати соціальної допомоги, депозиту, заробітної плати, тощо, то він також отримуватиме субсидію на карту банку. Альтернативний варіант – звернутися у найближче відділення Укрпошти з відповідною заявою й отримувати кошти за субсидію там.

Варто окремо наголосити: відтепер для усіх субсидіантів у квитанціях від комунальних підприємств буде вказана повна вартість за спожиті послуги, а кошти, надані за субсидію, призначені покривати саме ці витрати домогосподарств.

 

Як відбуватиметься оплата комуналки?

Все буде відбуватися автоматично. Щомісяця постачальники комунальних послуг для Ощадбанку будуть формувати онлайн платіжку субсидіанта (згідно наперед укладеного договору). Банк, згідно наданої відомості, перераховуватиме субсидії на карти субсидіантів. Всю фінансову інформацію Ощадбанк буде надавати пільговику в SMS-повідомленні.

Для субсидіантів будуть створені персональні кабінети, де можна буде відслідкувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які оплачені за рахунок субсидії, залишок коштів тощо.

Однак система налаштована таким чином, що за кошти, надані на субсидію, не можна купити кіло вафель, поки комунальні не сплачені. Додатково, заборгувавши за місяць за комірне, субсидіат позбувається субсидії. Це той батіг, про який варто пам’ятати й не легковажити.

 

Процедура монетизації субсидій

Згідно Постанови КМУ про монетизацію субсидій та пільг на послуги житлово-комунальних підприємств порядок отримання виплат наступний:

  • субсидіант звертається у найближче відділення соціального захисту населення з відповідною заявою і, таким чином, надає згоду на обробку банком своїх персональних даних;
  • між органом соцзахисту, банком та комунальним підприємством (підприємствами) здійснюється процес обміну інформацією, що до субсидіанта;
  • на субсидіанта (отримувача пільг) відкривається рахунок у банку (або використовується уже наявний), на який будуть надходити кошти в рамках монетизації;
  • після надходження грошей на рахунок – відбувається списання коштів, необхідних для надання субсидії.

 

По суті – нічого складного. Від споживача вимагається лише написати заяву в органі соцзахисту та вчасно сплачувати за комірне наданими коштами, які поступатимуть на рахунок.

Переваги монетизації субсидій

Механізм стимулювання економії газу та електроенергії в період опалювального сезону запроваджувався Кабінетом Міністрів ще в 2017 році. Через рік така ініціатива дала конкретні результати: у грошовому еквіваленті це склало біля 700 зекономлених гривень на один будинок, 1,3 млн домогосподарств отримали ці кошти.

Тут і криється основна перевага. Облгази не покликані економити, для них головне – прибуток. А дбайливий господар буде рахувати, і в даному контексті енергоефективність та енергонезалежність не просто пафосні слова, а життєва і взаємовигідна необхідність.

Отже, споживач комунальних послуг, який зекономив і використав менше соціальної норми споживання, встановленої субсидією, має право й можливість використати заощаджені кошти на власний розсуд. Гроші, які залишаться після оплати за комірне, можна отримати «на руки», після подачі споживачем відповідної заяви, або залишити на рахунку для сплати майбутніх комунальних платежів.

Таким чином, завдяки монетизації, надаючи пільги та субсидії на сплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, реалізується принцип: заощадив – значить заробив.

Як монетизація субсидій вплине на абонентський облік?

Працювати з пільгами та субсидіями у програмі Мій Дім Online дуже легко. Ознайомтеся із цим відео за посиланням, і ви переконаєтесь у цьому.