Особливості укладання договору з фізичною особою – підприємцем

Особливості укладання договору з фізичною особою – підприємцем

На сьогоднішній день багато юридичних осіб співпрацюють з фізичними особами – підприємцями на підставі довгострокових договорів про надання послуг або підряду. Така практика дуже поширена в сфері ІТ.

На жаль, існують непоодинокі випадки, коли контролюючі органи такі правовідносини визнають трудовими, що тягне за собою зобов’язання сплатити податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок

Для зменшення ризику визнання цих правовідносин трудовими існують різні способи оформлення договорів підряду, але кожний спосіб повинен включати в себе правильне оформлення як первинних бухгалтерських документів, так і інших документів, які підтверджують факт виконання робіт на підставі зазначених договорів (звіти про виконані роботи, письмові консультації тощо).
 

В договорах підряду слід звернути увагу на наступні положення:

  1. Оплата за договором. Бажано, щоб оплата не здійснювалась щомісяця, а наприклад, раз на квартал або за певні етапи виконаної роботи. Таким чином, оплату не можна буде прирівняти до заробітної плати;
  2. Виробничі засоби. Доцільно передбачити виконання замовлення виконавцем за рахунок власних засобів виробництва, наприклад, фізична особа – підприємець повинен мати своє програмне забезпечення для виконання замовлення;
  3. Співвиконавці. В договорі може бути передбачено право виконавця залучати до роботи співвиконавців за власний рахунок;
  4. Підтвердні документи. Виконання замовлення повинно підтверджуватись підписаними актами про виконання робіт. В залежності від виду робіт можливо додати до акту й інші підтвердні документи.

Звертаємо увагу, що виконавець повинен надати документ, який підтверджує його статус підприємця та взяття на облік в контролюючому органі (державній податковій інспекції). Таким документом є виписка з ЄДР (оскільки відповідно до п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності)

Якщо роботи виконуються на території замовника, з фізичною особою – підприємцем можна укласти договір оренди робочого місця або частини загальної площі офісу. В такому разі потрібно звернути увагу на вартість оренди — орендна плата повинна бути близькою до ринкової, інакше є ризик визнання даного договору фіктивним.

Ще більш безпечним варіантом є оренда виконавцем робочого місця або частини офісу в сторонній компанії, яка не є замовником.
Вище перераховані тільки декілька моментів, на які бажано звернути увагу при оформленні договорів підряду між юридичною особою та фізичною особою-підприємцем (ФОП). На практиці для грамотного оформлення таких правовідносин необхідно врахувати багато нюансів, які є індивідуальними для кожного випадку.

 

Джерело: http://audit-alliance.com.ua/osoblivosti-ukladannya-dogovoru-z-fizichnoyu-osoboyu-pidpriyemcem/