Облік в ОСББ: де закінчується абонентський і починається бухгалтерський облік

Облік в ОСББ: де закінчується абонентський і починається бухгалтерський облік

Ведення бухгалтерського обліку в ОСББ чи садовому товаристві - клопітка справа. Як організувати цей процес ефективно? Чи варто автоматизувати його? Які програми обирають бухгалтери?

 

22 жовтня 2020 року пройшов безкоштовний вебінар за участю Директора аудиторської компанії “Аудит-Альянс” - Тетяни Горячун. Вона ділилася досвідом, як її команда бухгалтерів веде бухгалтерський облік в ОСББ та садових товариствах на аутсорсі.

 

Якщо Вам не вдалося відвідати вебінар, пропонуємо ознайомитись з його тезами.

Тези з вебінару:

  • Поділ обліку на бухгалтерський та абонентський - це не нормативний розподіл, але доцільний.
  • Основні розділи бухгалтерського обліку ОСББ такі ж, як і для будь-якого підприємства: зарплата, податки, облік товарно-матеріальних цінностей, розрахунки з постачальниками тощо. Абонентський облік - це розрахунки з жителями. Для такого обліку необхідно розрахувати внески для кожного особового рахунку, а для цього необхідно зібрати інформацію по площі, показникам лічильників, пільг тощо. Також в абонентському обліку дуже важливо коректно провести оплати в розрізі не тільки особових рахунків, а й тарифів.
  • У бухгалтерський облік розраховані нарахування по внесках жителів можна занести загальними сумами за місяць. Не потрібно дублювати інформацію та заносити дані по кожному особовому рахунку, досить зробити всього кілька зведених проводок. Що стосується оплат, то в бухгалтерському обліку оплати проводяться без аналітики по особових рахунках.
  • В абонентському обліку відображаються борги по кожному особовому рахунку і по кожному тарифу у всіх деталях. А в бухгалтерському - враховується загальна сума заборгованості і цього достатньо для складання фінансової звітності.

 

Яка ж практична користь від виділення абонентського обліку в окремий блок?

Перший момент - Хто веде облік

Для ведення бухгалтерського обліку нам потрібен бухгалтер з професійною освітою і відповідним досвідом. ОСББ, як і будь-яка інша юридична особа, вимагає повноцінного бухгалтерського обліку. Для абонентського ж обліку не потрібно спеціальну освіту. Вести такий облік повністю або частково може будь-який працівник ОСББ.

Тому можна організувати облік оптимальним чином. Два блоки може вести одна людина, а можуть різні. Можна один з блоків віддати на аутсорсинг, а інший вести самостійно.

Другий момент - Програмне забезпечення

Два різні блоки зручно вести в різних програмах. І в тому випадку, коли всі ведеться одним фахівцем, і тоді коли ведеться різними людьми.

Компанія «Аудит-Альянс» два блоку веде в різних програмах: бухгалтерський облік - в 1С, абонентський - в програмі Мій Дім Online.

Чому дві програми, а не одна, і як це працює:

  1. Застосування двох програм не ускладнює, а навпаки, полегшує роботу бухгалтеру та іншим користувачам. В бухгалтерській програмі, як правило, працює тільки бухгалтер. А систему Мій Дім Online можуть використовувати і голова ОСББ для аналізу грошових надходжень, і технік для внесення даних за лічильниками, й інші працівники.
  2. Розрахунки з мешканцями - це дуже об'ємна частина обліку. І тому, коли в Мій Дім Online ведеться облік по кожному жителю з докладною аналітикою, а в 1С це інформація заноситься загальними цифрами (зведеними проводками), то бухгалтерська програма не переобтяжена і швидко працює.
  3. Ми вибрали дві програми, які вважаємо кращими на сьогодні для бухгалтерського і абонентського обліку, відповідно.