Як дістатись показників лічильника?

Як дістатись показників лічильника?

Для повноцінного обліку використаної електроенергії важливо своєчасно та регулярно отримувати від членів садового товариства свідчення лічильників.

Зазвичай товариство розраховується з РЕМ по показникам приладів, що встановлено на трансформаторах. Оскільки абоненти не повідомляють , або повідомляють не правдиво показники своїх  домових лічильників, складається ситуація коли дачний кооператив компенсує різницю за рахунок членських внесків. Це не є справедливо, в першу чергу, по відношенню до людей що споживають невеликий об’єм електроенергії.

Ситуація ускладняється тим, що земельні ділянки, або будинки де встановлені лічильники, розташовані на певній відстані один від одного та знаходяться на великій території.  Під час обходу, контролери не завжди можуть дістатися до шкали приладу. Це пов'язано з тим, що лічильник встановлено високо над землею з міркувань безпеки. Господарі ділянок та дачних будинків можуть бути відсутніми під час контролю, умисно ховаються, надають неправдиві значення, бо самі не можуть дістатися до лічильника.

Оплата для деяких людей не є проблемою, але вони не приділяють достатньо уваги цьому питанню з міркувань зайнятості або відсутності бажання цим займатися. Зазвичай вони «наобум» сплачують певну суму грошей в касу товариства та не мають гадки про реальні показання на своєму лічильнику.

 

З метою наведення порядку існує декілька дієвих заходів.

Фотографії показників

Деякі з кооперативів вимагають від своїх членів пред’являти фотографії лічильників, щоб бути впевненими в правдивості показників.

Фото показників лічильників, Мій Дім Онлайн

Фото 1. Лічильник на фасаді будинку та фотографування показників

Саморобний пристрій для фотографування показників лічильників, що встановлено високо над землею.

Саморобний пристрій для фотографування показників лічильників, Мій Дім Онлайн

 

Перенесення лічильника на опори за межами огородженої ділянки

У сучасних садових товариствах лічильники розміщують на опори електропередач, розташованих за межами ділянки. Це полегшує доступ і полегшує зняття показань лічильника.

Лічильникик на опорах за межами ділянки, Мій Дім Онлайн

Принцип Парето

Це  емпіричне правило , стверджує, що для багатьох явищ 80 відсотків наслідків спричинені 20 відсотками причин.

Виходячи з цього 80% споживання електроенергії в садовому товаристві припадає на 20% постійно проживаючих там людей.  Ці будинки повинні бути на контролі в першу чергу, оскільки є основними споживачами. Отже не обов’язково здійснювати обхід та контроль всього кооперативу щомісячно, а достатньо виділити для нагляду певну групу, що має найбільший вплив.

 

Високі технології

На щастя сучасні лічильники провідних українських виробників, мають можливості дистанційної передачі показників різними способами. Ми познайомимо Вас із деякими з цих способів.

 

Старий добрий провід

Більшість із сучасних приладів обліку обладнані спеціалізованим цифровим виходом, що називається інтерфейсом RS485. Такий інтерфейс дозволяє передавати дані на відстань до кілометра.

Для отримання інформації лічильники  з’єднуються  паралельно між собою проводами та підключаються до комп’ютера через спеціальний пристрій. Див. Мал. 1 .

  Схема підключення лічильників до комп'ютера, Мій Дім Онлайн

 

Мал.1.

Вказаний спосіб є найбільш простим у реалізації , але має свої недоліки .

Найбільш вигідним є використання такого методу збору інформації у багатоквартирних будинках, де лічильники встановлені у спеціальних шафах по  декілька штук на поверх. В такому випадку не потрібно прокладати багато кабелю для їх з’єднання. У випадку , коли лічильники розкидані по великій площі, як в садових товариствах, витрати на прокладання кабелю по стовпах та велика відстань лінії може стати на заваді. Кабелі, що знаходяться назовні, піддаються впливу атмосферних факторів та потребують захисту від електричних полів , що можуть виникнути під час грози.

Обладнання для реалізації описаного вище способу можна знайти тут:

Шукайте в характеристиках де зазначено порт RS485)

Перетворювач RS485->USB

Детальныше про технологію

 

Сучасна технологія передачі даних по проводам 220В (інтерфейс PLC)

Даний спосіб не потребує ніяких додаткових з’єднань окрім стандартного підключення лічильників до електричної мережі. Інформація передається по проводам електричної мережі та потрапляє до комп’ютера через спеціальний пристрій , що також підключається до електричної мережі.

Схема передачі даних лічильників по проводам 220В, Мій Дім Онлайн

Мал.2.

Такий спосіб є доволі зручним, але також маж певні вади.

Відстань на яку може передаватись інформація обмежується 400 ми метрами, та сильно залежить від кількості з’єднань та під’єднань до електричної мережі.

Самі лічильники , що обладнані такими можливостями, значно дорожчі.  Доволі недешевим є перетворювач PLC, що дозволяє зчитувати необхідну інформацію в комп’ютер.

Приклади такого обладнання можна знайти тут:

Детальніше про технологію

 

Радіо інтерфейс і ніяких провідників

Останнім часом виробники лічильників додають до своїх виробів спеціальні модулі, що дозволяють зчитувати показники дистанційно по радіо. Радіус дії таких приладів зазвичай обмежується до 100-200 м, тому для отримання інформації оператор вимушений проходити  повздовж вулиці, щоб планшет, або мобільний телефон, який отримує данні потрапив у радіус дії. Мал.3.

Передача показників лічильників, радіо інтерфейс, Мій Дім Онлайн

Мал.3.

 

Якщо пристрої різних абонентів знаходится близько між собою, то таких абонентів можливо об’єднати в мережу і дані будуть потрапляти у комп’ютер через особливий пристрій «координатор мережі». (Див. мал. 4) У такому випадку послуги оператора, що ходить по вулицях з планшетом не потрібні.

Координатор мережі для передачі даних лічильників, Мій Дім Онлайн

Мал.4.

Прикладами обладнання для реалізації такого методу зчитування даних можуть бути такі лічильники

Детальніше про технологію

 

Автоматична передача показань лічильника

Є лічильники нового покоління. Вони оснащені спеціальними модулями, які дозволяють збирати та передавати показання у спеціальну програму автоматично. У такому разі не потрібно чекати, поки садівники передадуть свідчення чи технік пройде по всім ділянкам. Дані вже перебувають у програмі й готові до проведення розрахунків з ними. Дізнайтесь більше про автоматизацію обліку електроенергії в садових товариствах з нашої статті.

 

На завершення зазначимо, що для реалізації того чи іншого способу збору та передачі показань лічильника важливо звернутися до фахівців, які можуть проконсультувати зі знанням справи та підібрати найбільш ефективний метод для Вашого конкретного випадку.