Автоматизація обліку електроенергії у садових товариствах

Автоматизація обліку електроенергії у садових товариствах

Одне з улюблених занять українців – садівництво. Ті, хто має у власності ділянку чи господарство за містом або у сільській місцевості розв'язують основні проблеми із комунальними послугами індивідуально. Зазвичай, цей процес витратний та потребує великих зусиль. Дещо простіше членам садових товариств. Але і тут багато проблем, вирішити які варто за допомогою автоматизації. Розглянемо ситуацію на прикладі автоматизації обліку електроенергії.

 

Проблеми обліку електроенергії у садових товариствах

Садові господарства в Україні функціонують у двох основних формах господарювання:  як громадська організація та як кооператив. І в одному, і в другому випадку за організацію роботи обліку відповідає керівник. Однак, він не може контролювати всі процеси. Наприклад: 

  • незручне розташування лічильників електроенергії для збору показань (на фасаді будинку або на електроопорах, які знаходяться на приватній ділянці);
  • відсутність доступу контролера до приладів обліку;
  • відсутність представника товариства;
  • передача неактуальних даних по споживанню;
  • віддаленість ділянок, що робить неможливим одночасне зняття показників на конкретну дату тощо.

Вплинути на вищеперераховані фактори керівник не може, але з їх наслідками потрібно боротися саме йому.

Ще важливі моменти - якщо власники тривалий час, наприклад, в зимовий період, не живуть у своїх будинках на території садового господарства, або не вчасно подають показники лічильника. Це призводить до:

  • розбіжності  у показаннях абонентів із загальними показаннями;
  • труднощів при розрахунках фізичних втрат на транспортування;
  • суттєвої переплати тих, хто проживає в садовому товаристві безперервно;
  • несвоєчасної сплати за використані ресурси;
  • нестачі коштів для розрахунку товариства з постачальником;
  • відсутності впливу на боржника;
  • відключення за несплату цілого садового товариства.

Чи можна якось змінити ситуацію, привести до ладу облік? Змусити власників спеціально приїжджати на ділянку взимку лише для того, щоб передати показники, - малоймовірний сценарій. 

 

Сучасні технології -  багатотарифні лічильники, як спосіб економії - міф чи реальність

Вирішити більшість із цих проблем можна, якщо встановити розумні лічильники (їх ще називають лічильники “день-ніч”, багатозонні чи багатотарифні). Ці прилади дозволяють автоматизувати облік енергоресурсів та систематизувати його, адже саме цього прагне керівництво садового товариства. До того ж вони дозволяють економити власнику ділянки на вартості електроенергії.

“Але ж вартість лічильників чимала, скажуть власники ділянок. Де ж тут економія?” Будемо рахувати разом.

Ми знаємо, що вночі електроенергія дешевша у 2 рази. Ми можемо змінити свою споживчу поведінку і в нічний час використовувати потужні побутові прилади, такі як системи поливу, фітолампи для рослин у теплицях, пральні машини, тощо. Як це відобразиться на нашому гаманці:

  1. При незмінному тарифі протягом доби садове товариство використовує 100 кВ/год за ціною 90 грн = 9000 грн;
  2. При двозонному (день-ніч) у нічний час на 50% менше, 50 по 90 грн та 50 по 45 грн = 2250+4500 грн = 6750 грн;
  3. Трьох зонний -  пік (8-11 год) – вищий на 50% - 135 грн ; напів пік (з 11 до 20 год) – 90 грн; ніч (з 23- до 7 год) – 40% - 36 грн = 5500 грн.

Економія очевидна. Ви трішки змінили споживання, оновили лічильники,  а рахунки за електроенергію зменшаться суттєво. 

Важливо розуміти, що при використанні багатозонних лічильників необхідно враховувати особливості параметризації та слідкувати за відповідністю часу. Наприклад, на лічильниках від нашого партнера - компанії “КТС-Інтек” встановлено київський час. Якщо час на таймері лічильника не відповідає київському, необхідно знімати лічильники та віддавати на параметризацію для правильної роботи.

Параметризація - це відповідність внутрішнього годинника лічильника київському часу. Невідповідність часу годинника є порушенням Закону про метрологію. Наприклад, якщо годинник лічильника поспішає на 30 хв, то для абонента зі значним споживанням  нічний тариф починається на 30 хв раніше, а для садового товариства це втрати. Багато-хто каже, що зранку навпаки все повернеться, але ж як показує статистика, не завжди вечірнє навантаження дорівнює ранковому, коли починається денний тариф. Годинник потрібно контролювати контролеру, який переписує дані з лічильника. 

Що робити коли час в лічильнику не відповідає київському? Знімати та знову віддавати на параметризацію. Це чекає споживачів у кооперативах чи садівничих товариствах,  які встановлюють багатотарифні лічильники без дистанційного опитування. Ті садові товариства, які дозволяють встановлювати лічильники “день-ніч” без дистанційного опитування, будуть змушені контролювати годинники таких лічильників вручну. Так, представники компанії “КТС-Інтек” зустрічали відхилення годинників в лічильниках до 6-12 годин. (Зона “день” міняється місцями на “ніч” кожні 4-ри місяці.). Для садового товариства це втрати!

 

Автоматизована система обліку електроенергії - переваги впровадження

Ще одна важлива перевага розумних лічильників -  їх можна використовувати в системі АСКОЕ (автоматизована система контролю та обліку енергоресурсів). 

Системи АСКОЕ дозволяють налагодити, в першу чергу, дисципліну платежів в садовому товаристві. Крім того, можна бачити кожну годину, добу, місяць  - баланс по споживанню і по оплатах. 

Такі системи дозволяють зменшити втрати у внутрішніх лініях товариства.  

Якщо є дистанційне зняття показників з лічильника, то присутня дуже важлива функція - корекція годинника на відповідність київському часу. Тому такі споживачі на 15 років не будуть мати проблем з повторними параметризаціями.  

 

Автоматизація обліку електроенергії за допомогою інтеграції системи Мій Дім Online та лічильників ТОВ "КТС-ІНТЕК"

Компанія “КТС - Інтек” є виробником лічильників з системою АСКОЕ/АСТОЕ, яка дозволяє автоматично збирати показання лічильників та передавати їх в систему Мій Дім Online для обліку та розрахунку нарахувань. Автоматизація передачі даних від лічильників до системи Мій Дім Online відбувається завдяки вмонтованим в лічильники модемам. 

Автоматизована система обліку електроенергії дає чимало переваги як для жителів, так і для керівництва садових товариств.

Для жителів така інтеграція гарантує: 

  • своєчасну передачу актуальних показань лічильників автоматично (без участі власника або представника садового товариства); 
  • оптимальний розрахунок ціни та обсягів електроенергії: скільки спожили, стільки оплатили;
  • можливість оплачувати нарахування та контролювати зарахування коштів онлайн: у будь-який час та у будь-якому місці;
  • мінімізація заборгованості;
  • регулярний контроль передачі даних.

Переваги для керівництва садового господарства:

  • автоматичний збір актуальних показань лічильників своєчасно та по всім власникам (без участі власників чи представників садового товариства);
  • автоматичне внесення показників в систему для розрахунку;
  • мінімум помилок, оскільки відсутнє ручне внесення даних;
  • автоматизація розрахунків;
  • автоматичне формування платіжок;
  • актуальна інформація про боржників на потрібну розрахункову дату;
  • можливість працювати із заборгованістю в індивідуальному порядку;
  • зменшення витрат і втрат;
  • збереження та архівування інформації;
  • порядок в нарахуваннях і документації садового товариства.

Облік з системами АСКОЕ/АСТОЕ для садових товариств - це можливо

Більшість пропозицій на українському ринку - це системи для монополістів “під ключ” зі 100% оплати. Звісно, великих коштів в кооперативах і садівничих товариствах немає, а зібрати їх  - не просто. Тому більшість садових товариств не розглядають інструменти онлайн обліку. 

Системи АСКОЕ/АСТОЕ від компанії “КТС - Інтек” повністю доступні для ОСББ, кооперативів та садових товариств. Її  пропозиції для ринку це “конструктор Системи АСКОЕ/АСТОЕ”, коли поетапно за 3 роки кооператив впроваджує таку систему і вирішує платіжну дисципліну. Така бізнес-модель розроблена для впровадження системи невеликими партіями закупівлі лічильників. Вже більше 30-ти кооперативів і садівничих товариств скористались даною бізнес-моделлю і мають автоматизовану систему обліку електроенергії.   

Система  АСКОЕ/АСТОЕ, яку кооператив почне впроваджувати сьогодні, може мати продовження: коли на ринку електроенергії для категорії побутових споживачів будуть незалежні постачальники з цікавими ціновими пропозиціями (як для юридичних осіб, що вже мають такий вибір із 300 постачальників, які є сьогодні в Україні). Всі дані лічильників будуть на дата-хабі оператора енергоринку, а значить кожен споживач зможе індивідуально підібрати для себе зручний ціновий пакет в межах доби. 

 

У підсумку, можна сказати, що кооперативу чи садовому товариству  вигідно впроваджувати автоматизовану систему обліку електроенергії. Це розв’язує проблеми збору показників, налагоджує дисципліну платежів, виявляє втрати та дозволяє їх контролювати або мінімізувати, повністю розв'язує проблему ціни 1 кВт*год, яка може бути зменшена.​