Автоматизація обліку в ОСББ: переваги для співвласників

Автоматизація обліку в ОСББ: переваги для співвласників

Щоб уникнути проблем і дискомфорту в господарській діяльності будь-якого підприємства, в тому числі ОСББ, варто запровадити автоматизовану систему обліку. Ми вже неодноразово розповідали про те, які переваги автоматизація має для керівників та бухгалтерів. Однак перед ними завжди постає непросте питання — як донести цінність автоматизації співвласникам будинку? Докладніше про це.

 

Для чого потрібна автоматизація абонентського обліку?

Опанувавши всі тонкощі самоврядування, співвласники ОСББ отримали контроль над витратами, пов’язаними з управлінням майном свого будинку. Відтепер покращення якості обслуговування, оперативність та можливість приймати спільні рішення залежать від самих співвласників — членів ОСББ.

Відтепер ОСББ має певний перелік переваг та обов’язків:

  • ОСББ самостійно обирає постачальників послуг і не оплачує неякісні
  • Голова об'єднання регулярно звітує перед мешканцями, що робить прозорими видатки
  • Питання поточних ремонтів мають вирішуватись оперативним чином
  • ОСББ може здавати в оренду нежитлові приміщення
  • Малі накладні витрати та, як наслідок, — зменшені суми в квитанціях за рахунок невеликого штату правління ОСББ
  • Усі питання, пов’язані з енергозбереженням ефективно вирішуються саме в рамках ОСББ

Та як швидко донести до усіх членів ОСББ про те чи інше рішення, пропозицію або звіт?  Як налагодити швидку й ефективну комунікацію між мешканцями і правлінням ОСББ? Як швидко та коректно здійснити нарахування оплат й бути впевненим у їх правильності?

Таким засобом може стати система автоматизації абонентського обліку, яка здатна налагодити прозору взаємодію із співвласниками ОСББ.

 

Чого хочуть співвласники?

На запитання "Чого хочуть співвласники ОСББ від правління?" є проста та очевидна відповідь - розуміти, що відбувається з їхнім будинком за їх кошти, мати можливість впливати на цей процес.

Прозорість нарахувань, чесність та порядність членів правління ОСББ, ефективність та цілеспрямоване використання коштів – на все це звертають увагу співвласники.

 

Переваги автоматизації з Мій Дім Online

Програмний комплекс Мій Дім Online закриває всі ці потреби та надає співвласникам можливість бути залученими до процесу господарювання в будинку. Прозорість нарахувань співвласник може контролювати через особистий кабінет. У ньому є історія всіх нарахувань та оплат, інформація щодо коригування та пільг. Ця інформація потрапляє до Кабінету мешканців автоматично, як тільки бухгалтер здійснив усі розрахунки.
 
Якщо є нарахування за лічильниками, їх показання потрапляють у програму автоматично. Через свій кабінет співвласник вносить необхідні дані, програма використовує їх у розрахунках. Бухгалтеру не потрібно вводити показання вручну, ймовірність помилки або використання невірних даних зведена до мінімуму.
 
До того ж з індивідуального кабінету можна самостійно завантажити акт звірки, щоб упевнитися в правильності нарахувань. Не потрібно спеціально записуватися на прийом до бухгалтера і чекати, доки вона у своїй програмі сформує акт. Все прозоро.
 
Ревізійна комісія може контролювати та перевіряти загалом порядок ведення нарахувань за допомогою окремого доступу до програми. Необхідна звітність також формується автоматично, тому виявити помилку чи неточність буде досить легко.
 
Відстежувати використання коштів співвласник може через сайт своєї організації, який є частиною програмного комплексу Мій Дім Онлайн. На сайті автоматично публікується звіт про витрати та доходи ОСББ. Частина даних бухгалтер вносить вручну, решта даних підтягується з програми автоматично.
 
Взаємодія з мешканцями з боку правління також може стати ефективнішою. Завдяки заявкам онлайн, які житель відправляє зі свого кабінету, правління миттєво може планувати по ним роботу, оскільки вони відразу ж з'являються у програмі. Або автоматичні розсилки нагадувань про необхідність передати показання лічильників, сплатить внесок чи погасити заборгованість – це та багато іншого програма виконує самостійно.
 
Автоматизувавши рутинні процеси в ОСББ за допомогою програмного комплексу Мій Дім Online, вивільняється можливість приділити більше уваги розвитку ОСББ, поліпшенню його інфраструктури та підвищенню рівня комфорту для співвласників.