Опалення по-новому: що змінилося?

Опалення по-новому: що змінилося?

В Україні набрав чинності новий закон про комерційний облік комунальних послуг. Відтепер нарахування за опалення приміщень регламентуються Наказом № 315 від 22.11.2018 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства «Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг». Що нового привнесе виконання пунктів закону в життя пересічного споживача? Який тепер порядок нарахування за опалення, адже змінилися не тільки тариф на тепло, а й розрахунок плати за опалення.

 

Новий опалювальний сезон – нові платіжки

Згідно з документом у всіх будинках мають бути встановлені лічильники тепла і при нарахуванні платежів за опалення розрахунок буде проводитися з урахуванням показників загальнобудинкових лічильників.

До кінцевого розрахунку входять три основні складові:

  • обсяг спожитої теплової енергії на опалення приміщення, визначений за показниками квартирних лічильників;
  • обсяг спожитої теплової енергії на опалення приміщення, донарахований до мінімальної частки середнього питомого споживання;
  • обсяг спожитої теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі.

І коли перший та третій пункти для пересічного споживача не потребують додаткових пояснень, то з другим пунктом не все так просто.

Поняття «мінімальна частка середнього питомого споживання теплової енергії» означає те, скільки в дане приміщення має споживати теплової енергії при певних умовах. Тобто, якщо помешкання не споживає тепла або споживає дуже мало, то це зовсім не означає, що кошти за опалення не нараховуватимуться, оскільки квартиру «обігрівають» сусіди через стіни та підлогу. В цьому випадку буде донарахована мінімальна частка середнього питомого споживання, яка для кожного будинку обраховується індивідуально шляхом ділення об’єму за загальнобудинковим лічильником на загальну площу квартир.

Звичайно, сумарна цифра за опалення в платіжках буде дещо іншою, ніж у минулі опалювальні періоди, оскільки залежить не тільки від тарифу за тепло та обсягу спожитої теплової енергій, а й від того, як цей обсяг вираховується.

 

Методика розподілу опалення в будинку

Розібравшись із поняттям мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії, розподіл опалення в будинку стає зрозумілішим.

Розглянемо приклад: маємо будинок, в якому встановлений загальнобудинковий лічильник тепла, у частини мешканців встановлені індивідуальні прилади обліку тепла, у частини – ні.

Споживачі, хто встановив теплові лічильники, контролюють споживання тепла, ба більше, можуть користуватись ним економно. Але слід зазначити: якщо показники лічильника менші, ніж мінімальна частка середнього питомого споживання, то відбувається донарахування. Якщо показники лічильника більші від мінімальної частки – донарахування не відбувається.

Крім вказаних об’ємів по окремо взятій квартирі, додається споживання за опалення місць загального користування та витрати на функціонування системи опалення.

Ці обсяги віднімаються від обсягу споживання тепла, яке пішло на будинок в цілому, й ділиться між мешканцями, у яких немає лічильників, відповідно до опалювальної площі квартир.

 

Формула та приклад розрахунку обсягу опалення для однієї квартири

То скільки коштує опалення по-новому? Розглянемо, як відбувається нарахування за послуги опалення на прикладі однієї квартири.

Нехай: площа квартири Sкв=40,40м2;

  • обсяг теплової енергії за квартирним лічильником, спожитий за місяць Qtліч=0,001Гкал;
  • загальна площа всіх квартир будинку Sзаг=8184,6м2;
  • об’єм теплової енергії, спожитий всім будинком за даними загальнобудинкового лічильника Qбуд= 80Гкал;
  • об’єм теплової енергії, який визначається, як сума всіх спожитих обсягів квартир з урахуванням донарахувань до мінімальної частки середнього питомого споживання Qсум=40,641 Гкал.

Для кожного будинку мінімальна частка середнього питомого споживання обчислюється окремо, враховуючи коефіцієнт K, що застосовується при розподілі обсягів спожитої теплової енергії у будівлі, затверджується загальними зборами співвласників, але має бути не менше, ніж 40% від мінімальної частки середнього питомого споживання. В нашому випадку K=0,5.

Спочатку необхідно визначити мінімальну частку середнього питомого споживання: qmin=(80/8184,6)*K=0,00489Гкал/м2.

Якщо мешканці квартири спожили за лічильником обсяг тепла, менший, ніж  0,00489Гкал (в нашому випадку це 0,001Гкал), то буде здійснене донарахування за формулою:

Qкв= Qtліч+ qmin* Sкв=0,001+0,00489*40,40=0,198Гкал.

Далі необхідно врахувати обсяги на опалення місць загального користування: QМЗК= Qбуд- Qсум=80-40,641=39,359Гкал.

Для визначення який обсяг тепла припадає на 1м2 площі місць загального користування: QМЗК/ Sзаг=39,359/8184,6=0,00481Гкал.

Враховуючи площу нашої квартири, обсяг на опалення місць загального користування для неї визначається, як:

QМЗК для кв=QМЗК/ Sкв=0,00481*40,40=0,194Гкал.

Отже, в даному випадку обсяг опалення для обраної квартири становить:

Q= Qкв+QМЗК для кв=0,198+0,194=0,392Гкал.

 

Борг за опалення: як уникнути?

Питання заборгованості населення за комунальні послуги стоїть дуже гостро в державі. Сума боргу за приблизними оцінками сягає 52 млрд.грн., в тому числі за опалення та гаряче водопостачання – 16,8 млрд.грн.

Споживач зобов’язаний вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги. Якщо борг все ж таки виник – можна укласти договір реструктуризації й таким чином вийти з числа боржників. Банально не платити – не вихід, бо заборгованість стягується в судовому порядку. Цей процес довгий, складний і болісний, тому краще до нього не призводити.

Що може стати тією чарівною паличкою, яка зможе дисциплінувати споживачів, привчити їх до регулярної та вчасної сплати за комірне?

Програма Мій Дім Online може стати дієвим інструментом для налагодження комунікації між правлінням та мешканцями, яка здійснюється через особистий кабінет мешканця, куди надходить вся необхідна для споживача інформація. Квитанції на оплату також надсилаються мешканцю на електронну пошту через особистий кабінет, що є своєрідним нагадуванням про плату за комірне.

Мій Дім Online автоматизує роботу адміністрації та бухгалтерії. З її допомогою всі розрахунки та нарахування виконуються автоматично, що зменшує кількість помилок та збільшує довіру мешканця до бухгалтера.

В особистому кабінеті Мій Дім Online мешканець може бачити тарифи на опалення, нарахування та розрахунки, щоб переконатися в їх правильності, історію платежів по даній системі, надіслати питання/запит та отримати відповідь, самостійно надавати показники лічильників та контролювати їх актуальність. Крім того, через цей кабінет можна оплатити комунальні платежі, обравши зручну платіжну систему - ПриватБанк, portmone.com або iPay.ua.

Мій Дім Online здатен швидко та якісно систематизувати всі внутрішні процеси. Керівник чи бухгалтер може сформувати квитанції, виокремити боржників, відправити нагадування або необхідні роз’яснення на електронну пошту або в кабінет мешканця всього в декілька кліків.

Користуючись сервісом Мій Дім Online, процес контролю, оплати та обліку комунальних послуг спрощується в рази завдяки простоті та зручності системи. Як результат – комунальні платежі надходять вчасно, спірні питання вирішуються швидко, зменшується заборгованість. 

Розробники програми Мій Дім Online ретельно відстежують усі актуальні законодавчі зміни і вчасно вносять необхідні правки в роботу системи.

Та частина програми, яка відповідає за автоматизацію нарахувань за опалення в багатоквартирних будинках, переглянута й удосконалена та відповідає останнім вимогам законодавства. Обравши програму Мій Дім Online, опалення по-новому не буде виглядати таким незрозумілим та заплутаним.