Критерії визначення заборгованості

Критерії визначення заборгованості

Ми радимо затвердити в вашій організації політику, що визначає критерії, за якими власник особового рахунку вважається боржником, та обов’язково оприлюднити її серед абонентів.

Пропонуємо використовувати три основні параметри:

  1. Термін оплати - термін, після якого неоплачений рахунок вважається боргом. З нашого досвіду, більшість організацій визначає 20 число кожного місяця, як граничну дату для погашення нарахувань за минулий період.
  2. Критичний розмір заборгованості - сума боргу, більше якої абонент вважається боржником та потребує застосування спеціальних заходів та санкцій. Основна ідея полягає в тому, щоб не вважати боржниками та не витрачати час на абонентів, які мають мізерні заборгованості у розмірі декількох гривень.
  3. Спосіб розрахунку заборгованості:
    • По кожній статті окремо. Цей спосіб передбачає, що при розрахунку враховується баланс кожної окремої статті: переплата по одній зі статей не компенсує заборгованість по іншій. Це важливо для організацій, які співпрацюють з постачальниками, що виступають третіми особами щодо абонентів та організації. Прикладом є постачання електрики в садові товариства, коли оплачені абонентами кошти централізовано передаються в РЕМ для оплати спожитих обсягів електроенергії.

Наприклад: якщо особовий рахунок має переплату за “Вивіз сміття” в розмірі 70 гривень та заборгованість за “Електроенергію" в розмірі 60 гривень, то він буде вважатись боржником.

    • По балансу особового рахунку. Використання цього способу передбачає, що враховується баланс особового рахунку в цілому. Отже, переплати по одним статтям можуть компенсувати нестачу по іншим.

Наприклад: якщо особовий рахунок має переплату за “Утримання будинку” в розмірі 40 гривень та заборгованість за “Вивіз сміття" в розмірі 40 гривень, то він не буде вважатись боржником при такому способі розрахунку, оскільки загальний баланс особового рахунку дорівнює нулю.

 

Про етапи та інструменти роботи з боржниками ми писали раніше в наших статтях.